Den store fransk fødte kvinde Arlette Andersen overlevede Auschwitz under Anden Verdenskrig. I dag er hun et af de få direkte vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien - udryddelsen af seks millioner jøder. Arlette Andersen er et ansigt på historien om Holocaust.


Arlette Andersen er født og opvokset i Marais-kvarteret i Paris med efternavnet Levy. I sommeren 1942 måtte hun sammen med sin familie flygte fra jødeforfølgelserne i Paris. I november 1943 blev hun arresteret af nazisterne og efterfølgende deporteret til nazisternes værste udryddelseslejr.


I Auschwitz undgik den dengang 19-årige Arlette døden i gaskammeret, derfor var det meningen, at hun skulle arbejde sig selv til døde. På mirakuløs vis overlevede Arlette Andersen et års fangenskab. I januar 1945 blev hun sendt på to dødsmarcher, som hun også overlevede.  Cirka 75.000 franske jøder blev deporteret til Auschwitz under den Anden Verdenskrig, kun 2.500 overlevede - Arlette Andersen var en af dem.

I maj 1945 vendte Arlette hjem til sin familie i Paris, og efter en dansk sommerferie i 1946 mødte hun sit livs kærlighed i Danmark. I 1951 blev Arlette Andersen gift med Ole Andersen, flyttede til Danmark og blev dansk statsborger.


I 25 år, fra 1990 til 2015, rejste Arlette Andersen rundt i hele landet med et foredrag om at overleve Auschwitz. Det var primært de unge mennesker på skoler og gymnasier, der oplevede hendes gribende fortælling. Men i 2015 var det slut. Fysikken og stemmen kunne ikke længere klare de mange foredrag.


Arlette Andersen døde i august 2022 i en alder af 98 år. Inden sin død var det vigtigt for Arlette Andersen at vide, at opgaven med at formidle sin personlige beretning var lagt i hænderne på journalist og fotograf, Thomas Kvist Christiansen, der er instruktør til filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” og forfatter til bogen om Arlette Andersens historie, ”Vi er her for at dø”. Arlette Andersen havde indtil sin død et dybt og inderligt ønske om, at hendes historie kan leve videre i kraft af Thomas Kvist Christiansens foredrag, film og bog, og at hun på denne måde fortsat kan være med til sætte ansigt på historien om Holocaust.

Velkommen.html
historien.html
film_dansk.html
bog.html
videoer.html
kontakt.html

Se filmen om Arlette

på YouTube - klik her.

navngivning_universitetet.html